Hořčík

Hořčík je minerál, který se nachází v zemi, moři, zvířatech, rostlinách i lidech. Jedná se o čtvrtý nejčastější minerál v lidském těle a řadí se mezi esenciální minerály, které musí být doplňovány.

Hořčík

Přibližně 60% hořčíku v těle se vyskytují v kostech, a zbytek v měkkých tkáních, ve svalech a tekutinách vč. krve.  Pro každou buňku v těle je tento minerál potřebný, protože se účastní na více než 600 reakcích enzymů, včetně energetickém metabolismu, což je přeměna potravy na syntézy proteinů, energii. Je to v podstatě tvorba proteinů z aminokyselin, tvorba nukleových kyselin, při které je hořčík nezbytným minerálem pro syntézu DNA a RNA, pro správnou funkci svalů, kdy dochází k regulaci kontrakce svalů a jejich regeneraci.

Účinky hořčíku

Díky své důležité roli v organismu podporuje hořčík mnoho činností, které se odrážejí na našem zdraví. Hořčík se významně podílí na těchto činnostech:

  • snížení míry únavy a vyčerpání
  • správná činnost nervové soustavy
  • správná svalová činnost
  • udržení správného stavu kostí a zubů
  • podpora energetického metabolismu
  • elektrolytická rovnováha
  • účastní se procesu buněčného dělení a syntézy bílkovin

Nedostatek hořčíku

Podle výsledku studií chybí hořčík asi třetině české populace. To rozhodně není malé číslo, i s ohledem na to, že hořčík je obsažen v celé řadě potravin. Avšak množství hořčíku v potravinách se snižuje, např. následkem jeho intenzivního zemědělství a jeho nedostatkem v půdě, odkud ho přijímají rostliny a poté rostlinami krmená zvířata. Také vstřebatelnost hořčíku není stoprocentní, běžně se uvádí, že člověk dokáže běžně využít jen asi 30 % hořčíku, který je v potravinách obsažen.

Proč lidé trpí nedostatkem hořčíku, poskytuje i výčet situací, které nám jej berou. Zvýšenou potřebu hořčíku má organismus kupříkladu při:

  • zvýšené konzumaci výrobků z bílé mouky a sladkostí
  • zvýšené konzumaci živočišných tuků a bílkovin
  • zvýšené fyzické aktivitě a sportu
  • konzumaci alkoholu
  • diabetu
  • stresu
  • znečištěném prostředí

Jak nedostatek hořčíku řešit?

Můžeme se například snažit odstranit některé činnosti z výše uvedených, které spotřebu hořčíku ovlivňují. Také existuje varianta, zařadit na hořčík bohaté potraviny do našeho jídelníčku. Jedná se de například o ořechy, luštěniny, ovesné vločky, semena, fíky, datle, sušené meruňky a banány, některé ryby na výrobky z celozrnné mouky. Můžeme také využít doplňky stravy s obsahem hořčíku, kterých je na trhu a v lékárnách nepřeberné množství.

Projevy nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku se může projevit křečemi svalů, problémy se spánkem, podrážděností, nízkou odolností vůči stresu, slabostí nebo potížemi při nabírání svalové hmoty.

Nedostatek magnézia se odborně označuje jako hypomagnézie a má dvě formy:

  • akutní hypomagnezémie
  • chronický nedostatek hořčíku

Zatímco při akutním projevu deficitu hořčíku můžete pociťovat svalové křeče, poruchu srdečního rytmu nebo trhavé pohyby očí (nystagmus), chronický nedostatek hořčíku může být spojený s řadou velmi vážných onemocnění jako je anémie, chronický únavový syndrom, osteoporóza, deprese.

V současné uspěchané a hektické době trpí mnoho lidí nevědomky projevy nedostatku hořčíku, a považují únavu, stavy úzkosti, nadměrné podléhání stresovým situacím a duševní nepohodu za běžný stav, ale tyto projevy mohou být vyvolány právě nedostatkem tohoto pro život potřebného minerálu. Musíme říci, že doplňování hořčíku je v současné době často nezbytné a doporučuje se téměř všem, také se zřetelem na to, že množství magnézia přirozeně se vyskytujícího ve stravě není dostatečné.

Výhody doplňování magnézia 

  • zvyšování odolnosti proti stresu
  • zlepšení mozkových funkcí
  • zklidnění, snížení úzkostí a depresí
  • zlepšení kvality spánku
  • snížení zánětlivosti organismu
  • zlepšení boje s diabetem 2. typu
  • snížení inzulínové rezistence
  • zlepšení energetického metabolismu
  • přispívá k odbourávání tuku
  • zvýšení anabolismu a fyzického výkonu

Doporučená denní dávka

Je nutno poznamenat, že zdravý člověk, který má jídelníček vyvážený a bohatý na všechny nezbytné živiny a složky, nemusí mít žádné speciální doplňky stravy. A pokud se zrovna nezotavujete po prodělané operaci či jiném vážném zákroku nebo zdravotním stavu, pak pestrá a kvalitní strava vaše potřeby hořčíku zcela dostatečně a bezpečně pokryje.

Za doporučenou denní dávku hořčíku pro zdravého člověka se považuje asi 350–375 mg. Takovéto množství obsahují například dvě láhve minerální vody s obsahem hořčíku, 200 g sóji nebo čočky, 0,75 kg čokolády nebo 1200 g hovězího steaku. Optimální potřebnou denní dávku magnézia lze získat z vyvážené kombinace potravin bohatých na hořčík.

Autor: Lenka Klabochová

Mohlo by vás také zajímat