Trávení
Trávení je proces, který má za cíl dostat živiny z přijaté potravy do orgánů těla. Zahrnuje soubor menších mechanismů, které zpracovávají naši potravu. Takto synchronizovaný systém nazýváme trávicí soustavou.
Naše strava a přijímané tekutiny se skládají z mnoha druhů základních látek. Jedná se především o tuky, cukry, bílkoviny, minerály, vitamíny, vlákninu aj. Trávicí soustava obsahuje mnoho orgánů nebo žláz, které vylučují látky zvané enzymy. Ty rozkládají jednotlivé látky potravy na jednodušší, aby je mohlo tělo snáze spotřebovat.
Prvním místem, kde se jídlo setká s některým z enzymů, je dutina ústní. Už tam dochází během mechanického rozmělňování k využití enzymů k rozkladu těžkých cukrů na míně složité. Potrava následně putuje hltanem do žaludku, kde vlivem žaludečních kyselin dochází k nejdrastičtější změně. Kousky jídla jsou natráveny a vzniká řidší kaše.
Zde se na trávení podílí velkou měrou soustava několika orgánů a to jater, žlučníku a dvanáctníku. Ty svými enzymy rozkládají už několikrát rozložené látky na co nejjednodušší. Následně potrava přichází do tenkého střeva.
Tenké střevo je zhruba 5 metrů dlouhá trubice poskládaná v břišní dutině. Jeho hlavním úkol je vstřebávat vodu a jednoduché látky, které následně předá do krevního systému. Ten je rozešle potřebným buňkám. Vnitřní strana tenkého střeva je vybavena výběžky zvanými klky. Tímto způsobem několikanásobně vzrůstá plocha pro přijímání látek z potravy.
Podobně funguje i tlusté střevo. Ve střevech zdravého člověka "žije" přibližně jeden kilogram bakterií - malých organismů, které se také významnou měrou podílí na rozkladu a zjednodušení trávicího systému. Při správné funkci střev jsou z potravy odebrány všechny potřebné výživné látky. Ostatní nestrávené části jsou odvedeny ven z těla.
Na cestě jak získat z potravy energii potřebnou pro naše tělo je mnoho zastávek, kterým si jídlo musí projít. Pokud se jedna z nich porouchá nebo neplní svou funkci správně, může být ohroženo několik dalších.