Správné mytí rukou
Správné mytí rukou patří mezi základní preventivní opatření proti šíření různých nákaz a trvá 40 až 60 vteřin.
Důkladné mytí rukou se skládá z jedenácti kroků, kterými lze zabránit nákaze virem sezónní chřipky, koronavirem COVID-19 a také žloutenkou, salmonelou a jinými nemocemi.
Těmito kroky jsou:
- Ruce nejprve navlhčete vodou.
- Vytlačte takové množství mýdla, aby pokrylo celý povrch rukou.
- Poté ruce třete dlaněmi k sobě, čímž mýdlo napěníte.
- Začněte mýt mezery mezi prsty - pravá ruka tak otírá hřbet levé ruky s propletenými prsty a naopak.
- Poté očistěte mezery i z druhé strany. Dlaně třete s propletenými prsty vzájemně o sebe.
- Prsty pak zaklesněte o sebe tak, abyste hřbet prstů otírali o dlaň druhé ruky.
- Levý palec třete sevřenou dlaní pravé ruky a pak otřete pravý palec stejně jako levou dlaní.
- Nakonec umyjte špičky prstů. Všech pět prstů pravé ruky dejte k sobě a krouživými pohyby na obě strany je třete o levou dlaň (totéž i naopak).
- Opláchněte ruce vodou.
- Ruce pak důkladně osušte, nejlépe jednorázovým ručníkem.
- Zastavte vodu, aniž byste se kohoutku dotýkali rukou.
- A nyní jsou vaše ruce již důkladně umyté.
Základní hygienu rukou odborníci považují za velmi prospěšný postup, jenž šíření virů zpomaluje. Proto věnujte zvýšenou pozornost té správné hygieně rukou, což znamená mýt si ruce mýdlem nebo je dezinfikovat roztokem na bázi alkoholu. Většina lidí však mytí rukou odbyde rychleji, než je doporučovaných 40 až 60 vteřin.
Kdy si ruce mýt
Ruce si myjte pokaždé, když:
- přijdete z venku domů,
- cestujete hromadnou dopravou,
- použijete toaletu,
- chystáte se připravovat jídlo nebo jíst,
- jste byli v kontaktu s nemocným,
- jste sám nemocný a máte příznaky jako je smrkání, kýchání a kašlání,
- se musíte dotýkat části obličeje a to hlavně očí,
- před a po ošetření nějaké rány,
- jste byli u lékaře, v lékárně nebo v jiném zdravotnickém zařízení.
Při mytí rukou je hlavním antibakteriálním prostředkem mýdlo, protože hubí bakterie nebo plísně. Je to dáno tím, že molekuly mýdla naruší jejich obal a vytvoří tak pro mikroby podmínky, které jsou neslučitelné s jejich životem. Mýdlo navíc vyčistí pokožku také od mastnoty, což může být při častém mytí rukou dost nepříjemné. Pokožka rukou pak může být vysušená a z toho důvodu se do mýdel přidává zvláčňující glycerin.
Jak si můžete antibakteriální gel vyrobit sami
Jestliže potřebujete dezinfikovat ruce mimo svou domácnost nebo na delších cestách, pak sáhněte po nějakém antibakteriálním gelu. Můžete si ho sice koupit, ale proč si jej nepřipravit doma jen za pár korun? Lákavé? Přinášíme vám tedy návod, jak si antibakteriální gel vyrobit.
Budete potřebovat:
- prázdnou litrovou láhev,
- peroxid vodíku (3 %) - 42 ml,
- glycerin - 15 ml,
- čistý alkohol (96 % etanol) - 830 ml,
- převařenou vodu,
- 2 injekční stříkačky.
Postup přípravy
Do připravené lahve vlijte 830 ml alkoholu (etanolu), přidejte 42 ml peroxidu vodíku. Takto připravenou směs promíchejte a na závěr přidejte 15 ml glycerinu. Pak nalijte do připravené litrové láhve převařenou vodu.Tuto směs nechte odpočinout na chladném a tmavém místě po dobu 3 dnů. Poté ji vlijte do menších lahviček a noste ji s sebou kamkoliv dle potřeby.
Autor: Lenka Klabochová