Péče o jizvy
Byli jste na operaci a máte ošklivou nevzhlednou jizvu, která je viditelná? Chtěli byste s ní něco dělat, ale nemáte čas ani peníze na drahé procedury či dokonce laserové odstranění? Pro vás všechny máme zajímavé rady, které vás mohou zbavit nevzhledných jizev, a vytvořit tak dokonalou pokožku.
Masírování je základ
Lékaři vám doporučí, že byste si měli jizvu masírovat a pořídit si nějaké krémy. V zásadě platí to, že není důležité čím mažete a masírujete, ale výdrž a pravidelnost! Nejlepším pomocníkem pro boj s nevzhlednými a vystouplými jizvami je obyčejné vepřové sádlo. Dále je dobrým pomocníkem měsíčková mast a všechny bylinkové masti, které si buď koupíte nebo vytvoříte doma.
Říkáte si, že vaši jizvu máte již delší dobu? Jizva je červená a nateklá především v létě? Jizva pracuje mnoho měsíců a odborníci se shodují na tom, že až 2 roky od operace či vzniku jizvy, je možné s ní pracovat. Neváhejte tedy a snažte se jizvu masírovat, i když máte půl roku po zákroku.
Není důležité čím, ale jak! Nemusíte mazat každý den, stačí 3-4 krát do týdne. Nemusíte mazat ani desítky minut, stačí si chvilku pohrát s povrchem, jizvu natahovat, stlačovat a různě tvarovat tak, aby začala pracovat a ztrácet se.
Domácí bylinková mast
Není nic jednoduššího, než si vytvořit domácí bylinkovou mast, která bude přírodní a velmi účinná. Záleží jen na vás jakou bylinku použijete a zda máte raději mix či jen jednu.
V tomto případě je termín méně znamená více na místě. Nepotřebujete speciální oleje, krémy ani tinktury.
Příprava je velmi jednoduchá, budete potřebovat jen dvě suroviny:
- Vepřové sádlo
- Bylinky (měsíček, heřmánek, kopřiva, popenec, zlatobýl, konopí)
Bylinky, které chcete použít, dejte do hrnečku s vroucí vodou a nechte vylouhovat několik minut, zceďte a nechte odstát. Vepřové sádlo si dejte do mističky, kterou dáte do mikrovlnky a sádlo rozehřejete. Poté smíchejte s bylinnou směsí a pořádně promíchejte. Vepřového sádla by mělo být vždy více než bylinek. Nemusíte se bát, i když máte v sádle kousky bylinek nic se neděje. Dejte do ledničky a po ztuhnutí můžete vesele používat.
Autor: Lucie Kliková,DiS.