Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny jsou komplex esenciálních mastných kyselin, které jsou pro náš organismus nepostradatelné. Pro nás je nejvíce důležitá především kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA), což jsou mastné kyseliny s dlouhým řetězcem.
Působení omega-3 na lidské tělo
Tyto typy mastných kyselin jsou přirozenou součástí buněčných membrán v mozku a nervových buňkách. Napomáhají správné činnosti zraku, kardiovaskulárního a nervového systému a dále jsou důležité pro řadu mentálních funkcí. Během těhotenství zásadně ovlivňují omega-3 mastné kyseliny správný vývoj nervového systému a zraku ještě nenarozeného dítěte. Díky tomu, že jsou obsaženy také v mateřském mléce, hrají nenahraditelnou roli i při správném vývoji kojenců.
Dokáže si tělo omega-3 vytvořit samo?
Bohužel ne. Lidský organismus si je dokáže vyrobit sám jen v omezeném množství. Dále je umí jen uložit do zásob, to ale není právě to, co bychom chtěli. Proto je velmi důležité zařadit do jídelníčku potraviny, jež omega3-kyseliny obsahují, a tím zajistíme přiměřenou a stálou hladinu těchto kyselin v těle.
Z čeho lze omega-3 získat
Zdroje omega-3 mastných kyselin se nacházejí v živočišných i rostlinných složkách. Nejvíce EPA a DHA mají ryby žijící ve studených vodách. Jedná se především o ryby jako:
- sleď,
- losos,
- makrela,
- sardinky,
- mořský pstruh,
- tuňák.
Avšak s ohledem na vědecky prokázaný výskyt zdraví nebezpečných mikročástic plastů ve vnitřnostech mořských ryb jsou lepším zdrojem ořechy nebo semínka, jako jsou:
- chia, lněná či slunečnicová semínka
- pekanové, vlašské, makadamové či burské ořechy
Výnos omega-3 z ořechů je lepší, avšak tělo mastné kyseliny EPA a DHA nezískává bezprostředně, ale přeměnou z kyseliny alfa-linolenové. Oříšky nebo semínka jsou konzumovány buď přímo, rozmixované, anebo je z nich vylisován olej, který se využívá ve studené kuchyni.
Jak tělu zajistit dostatek omega-3 mastných kyselin
Omega-3 mastné kyseliny využívá organismus nepřetržitě, a proto se doporučuje je pravidelně užívat. Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je dospělému jedinci doporučováno, užívat denně 250-500 mg EPA a DHA. Pro dostačující příjem omega-3mastných kyselin je dobré konzumovat ryby nejméně 2x týdně. Jestliže ryby v jídelníčku chybí, lze je doplnit užíváním doplňků stravy s jejich obsahem.
Autor: Lenka Klabochová