Hypovitaminóza

Jedná se o snížený příjem určitého vitamínu. Projevuje se nejrůznějšími poruchami organismu a výskytem onemocnění s tím spojených. Může souviset s různými dietami a dietními chybami, při poruchách vstřebávání vitamínů trávicím systémem, alkoholismu, ale také při užívání některých léků. Někdy může dojít ještě k horšímu stavu a tím je avitaminóza, což je úplné chybění některého vitamínu.

Hypovitaminóza

Příčina

Nejčastěji se jedná o nedostatečný přísun daného vitamínu v potravě. Dále jsou to poruchy se vstřebáváním, trávením, defekty v zažívacím traktu, anebo poškození mikroflóry zažívacího traktu.

Přehled vitamínů a jejich nedostatek

vitamín B1 – Thiamin

  • nedostatek se projevuje jako nemoc tzv. beri-beri, jejíž příznaky jsou vyčerpanost, ztráta chuti k jídlu, úbytek svalové hmoty, deprese, zmatenost, podílí se také na anémii (chudokrevnost)
  • zdroj: kvasnice, játra, neloupané obiloviny, luštěniny, zelenina, vejce, mléko, ořechy, rybí maso

vitamín B2 – Riboflavin

  • nedostatek se projevuje záněty koutků úst a očních víček
  • zdroj: kvasnice, játra, luštěniny, vejce, mléko, mléčné výrobky (zejm. tvaroh) ořechy, rybí maso

vitamín B3 – Niacin (kyselina nikotinová)

  • hypovitaminóza se projevuje jako pelagra – onemocnění kůže, které je však vzácné
  • zdroj: kvasnice, maso, játra, tuňák, semena slunečnice, luštěniny, vejce, mléko, ořechy, rybí maso, brokolice, mrkev

vitamín B5 – kyselina pantothenová

  • hypovitaminóza způsobuje psychické a nervové poruchy, svalovou slabost a křeče
  • zdroj: kvasnice, játra, celozrnné pečivo, luštěniny, zelenina, vejce, mléko, ořechy, rybí maso

vitamín B6 – Pyridoxin

  • nedostatek se projevuje nervosvalovým drážděním (cukání víček, křeče), zapomnětlivost, hypovitaminóza je však vzácná
  • zdroj: kvasnice, játra, luštěniny, vejce, mléko, ořechy, rybí maso, vepřové maso, banány, brambory, kapusta

vitamín C – kyselina askorbová

  • nedostatek způsobuje krvácení dásní, vypadávání vlasů, kurděje
  • zdroj: zelí, rajčata, brambory, citrusy, kiwi, šípek, rakytník, brokolice, jahody, černý rybíz, květák, brusinky

vitamín D – Kalciferol

  • hypovitaminóza v dětství se projevuje jako rachitis – křivice, v dospělosti jako osteomalacie - měknutí kostí
  • zdroj: vnitřnosti, rybí tuk, vaječný žloutek, máslo, mléko

vitamín E – Tokoferol

  • hypovitaminóza je vzácná
  • zdroj: olej z pšeničných klíčků, máslo, maso, ořechy, vaječný žloutek, mléko, oleje, cereálie, semena

vitamín F

  • jako vitamín F se někdy uvádějí esenciální mastné kyseliny (angl. fatty acids)
  • esenciální mastné kyseliny si lidské tělo neumí samo syntetizovat, je odkázáno pouze na příjem z potravy, jsou to kys. arachidonová, linolová a linoleová
  • nedostatek se projevuje kožními problémy a u dětí poruchou růstu
  • zdrojem jsou rostlinné oleje

vitamín H – Biotin

  • hypovitaminóza je vzácná, projevuje se změnami na kůži, vypadáváním vlasů, poruchami menstruačního cyklu a nechutenstvím
  • zdroj: vaječný žloutek, zelí, hovězí, vepřové a skopové maso

vitamín K

  • nedostatek vit. K  může způsobit poruchy krevní srážlivosti – modřiny, krvácení z nosu a dásní, krev v moči a ve stolici, krvácení z ran a silné menstruační krvácení
  • zdroj: kadeřavá kapusta, ovoce, ořechy, mléko, zelí, květák, špenát

Léčba

Léčba hypovitaminózy je velmi jednoduchá. Spočívá v doplnění daného vitamínu. Nejlepší forma je vždy ta pro tělo přirozená, tudíž pomocí potravin, v kterých se vitamín vyskytuje. Ne vždy však lze požadovaného množství dosáhnout pomocí potravin, a proto je někdy potřeba sáhnout i po syntetických preparátech s obsahem potřebného vitamínu.

Autor: Klára Šedová