Hypovitaminóza
Jedná se o snížený příjem určitého vitamínu. Projevuje se nejrůznějšími poruchami organismu a výskytem onemocnění s tím spojených. Může souviset s různými dietami a dietními chybami, při poruchách vstřebávání vitamínů trávicím systémem, alkoholismu, ale také při užívání některých léků. Někdy může dojít ještě k horšímu stavu a tím je avitaminóza, což je úplné chybění některého vitamínu.
Příznaky
Diagnóza
Příčina
Nejčastěji se jedná o nedostatečný přísun daného vitamínu v potravě. Dále jsou to poruchy se vstřebáváním, trávením, defekty v zažívacím traktu, anebo poškození mikroflóry zažívacího traktu.
Přehled vitamínů a jejich nedostatek
vitamín B1 – Thiamin
- nedostatek se projevuje jako nemoc tzv. beri-beri, jejíž příznaky jsou vyčerpanost, ztráta chuti k jídlu, úbytek svalové hmoty, deprese, zmatenost, podílí se také na anémii (chudokrevnost)
- zdroj: kvasnice, játra, neloupané obiloviny, luštěniny, zelenina, vejce, mléko, ořechy, rybí maso
vitamín B2 – Riboflavin
- nedostatek se projevuje záněty koutků úst a očních víček
- zdroj: kvasnice, játra, luštěniny, vejce, mléko, mléčné výrobky (zejm. tvaroh) ořechy, rybí maso
vitamín B3 – Niacin (kyselina nikotinová)
- hypovitaminóza se projevuje jako pelagra – onemocnění kůže, které je však vzácné
- zdroj: kvasnice, maso, játra, tuňák, semena slunečnice, luštěniny, vejce, mléko, ořechy, rybí maso, brokolice, mrkev
vitamín B5 – kyselina pantothenová
- hypovitaminóza způsobuje psychické a nervové poruchy, svalovou slabost a křeče
- zdroj: kvasnice, játra, celozrnné pečivo, luštěniny, zelenina, vejce, mléko, ořechy, rybí maso
vitamín B6 – Pyridoxin
- nedostatek se projevuje nervosvalovým drážděním (cukání víček, křeče), zapomnětlivost, hypovitaminóza je však vzácná
- zdroj: kvasnice, játra, luštěniny, vejce, mléko, ořechy, rybí maso, vepřové maso, banány, brambory, kapusta
vitamín C – kyselina askorbová
- nedostatek způsobuje krvácení dásní, vypadávání vlasů, kurděje
- zdroj: zelí, rajčata, brambory, citrusy, kiwi, šípek, rakytník, brokolice, jahody, černý rybíz, květák, brusinky
vitamín D – Kalciferol
- hypovitaminóza v dětství se projevuje jako rachitis – křivice, v dospělosti jako osteomalacie - měknutí kostí
- zdroj: vnitřnosti, rybí tuk, vaječný žloutek, máslo, mléko
vitamín E – Tokoferol
- hypovitaminóza je vzácná
- zdroj: olej z pšeničných klíčků, máslo, maso, ořechy, vaječný žloutek, mléko, oleje, cereálie, semena
vitamín F
- jako vitamín F se někdy uvádějí esenciální mastné kyseliny (angl. fatty acids)
- esenciální mastné kyseliny si lidské tělo neumí samo syntetizovat, je odkázáno pouze na příjem z potravy, jsou to kys. arachidonová, linolová a linoleová
- nedostatek se projevuje kožními problémy a u dětí poruchou růstu
- zdrojem jsou rostlinné oleje
vitamín H – Biotin
- hypovitaminóza je vzácná, projevuje se změnami na kůži, vypadáváním vlasů, poruchami menstruačního cyklu a nechutenstvím
- zdroj: vaječný žloutek, zelí, hovězí, vepřové a skopové maso
vitamín K
- nedostatek vit. K může způsobit poruchy krevní srážlivosti – modřiny, krvácení z nosu a dásní, krev v moči a ve stolici, krvácení z ran a silné menstruační krvácení
- zdroj: kadeřavá kapusta, ovoce, ořechy, mléko, zelí, květák, špenát
Léčba
Léčba hypovitaminózy je velmi jednoduchá. Spočívá v doplnění daného vitamínu. Nejlepší forma je vždy ta pro tělo přirozená, tudíž pomocí potravin, v kterých se vitamín vyskytuje. Ne vždy však lze požadovaného množství dosáhnout pomocí potravin, a proto je někdy potřeba sáhnout i po syntetických preparátech s obsahem potřebného vitamínu.
Autor: Klára Šedová