Alergie na lepek

Mnozí z nás ani netuší, že tuto nemoc mají. Tudíž nepodstupují žádné kroky, které by zmírnily, anebo odstranily jejich potíže. Odborníci odhadují, že alergií na lepek trpí padesát tisíc obyvatel v Česku. Dá se předpokládat, že se počet alergiků na lepek bude zvyšovat. Skutečný počet celiaků může být mnohonásobně větší.

Alergie na lepek

Toto onemocnění může propuknout opravdu v jakémkoliv věku. U dětí se nejčastěji tato nemoc projeví mezi prvním a druhým rokem života. Onemocnění se projevuje menším vzrůstem, přecitlivělostí, introvertním chování či mentálním zaostalostí. U dospělých jedinců propuká celiakie mezi třicátým až padesátým rokem. Významnými faktory jsou psychická a fyzická zátěž.

Lepek je skupina zásobních proteinů neboli bílkovin, které jsou obsaženy v semenech nejrozšířenějších obilnin. Nachází se v pšenici, ječmenu a žitu. Potravinová aditiva mohou obsahovat stopy lepku. Například do bonbonů, medoviny či rumu se přidává aditivum E 150 a-d karamel. Hojně se využívá sladidlo E 965 manitol, fosfát škrobu E 1410, glutaman sodný E 621.

Alergie na lepek nebo celiakie?

Alergie na lepek je autoimunitní onemocnění, ke kterému dochází hlavně k poškození sliznice tenkého střeva. To znamená, že v těle se utváří nadměrný počet protilátek proti bílkovinám a enzymům obsažených v lepku. Jakmile jedinec zkonzumuje potravinu s lepkem a částečně ji také stráví, jeho tělo se těmto látkám začíná vehementně bránit. Celiaka pak trápí zánětlivé změny sliznice, mohou se u něho objevit problémy se střebáváním důležitých živin, vitamínů, minerálů i vody. Ty pak mohou vést ke vzniku vážnějších nemocí.

Celiakie je imunitní nesnášenlivost lepku a člověk se s ním musí naučit žít, tím že odstraní ze svého jídelníčku úplně potraviny s lepkem. Existuje také atopická alergie na lepek, která se hodně často zaměňuje s celiakií. U klasické alergie na lepek stačí omezit konzumaci potravin obsahující lepek vskutku na určitou dobu. Nezřídka tento druh alergie sám odezní.

Nástup klasické alergie na lepek je velmi rychlý a dostavuje se do několika málo minut po konzumaci lepku. Mezi nejobvyklejší příznaky se řadí bolest žaludku, svědění v ústech či v krku, nadýmání, dušnost, kopřivka a ekzém. Tento druh alergie na lepek se léčí na alergologii.

Typické příznaky celiakie

Zato projevy imunitní nesnášenlivosti lepku se objevují po hodinách či dnech. K typickým příznakům na alergii na lepek patří trávící problémy. Člověka trápí plynatost, průjem nebo zácpa. Jedinec může mít i nafouknuté břicho, dostavit se u něho mohou bolesti v oblasti břicha či zhoršené polykání.

U člověka s alergií na lepek se dostavuje slabost, únava a nesoustředěnost. Pacient může pociťovat závratě, migrény, bolesti hlavy. Trápit jej mohou také záněty v těle, otoky, bolesti kloubů, výkyvy nálad, častá úzkost nebo i deprese. Dostavit se u něj může také hormonální nerovnováha, dýchací obtíže v podobě zánětu dutin a alergické rýmy. Zapomenout nemůžeme ani na kožní problémy a poruchy citlivosti. U některých lidí se může vyskytnout rovněž svalová ochablost, brnění končetin, krvácivé stavy, kazivost zubů atd. Opravdu těchto příznaků je spousta, a proto bývá obtížné odhalit toto onemocnění. Při těchto dlouhodobých problémech se doporučuje navštívit lékaře. Ten provede krevní testy, z nichž se zjišťují známky nesnášenlivosti lepku. Pokud se tento test prokáže jako pozitivní, pak další kroky pacienta směřují do gastroenterologické ordinace. Zde člověk podstoupí vyšetření střev. Posléze lékař stanoví konečnou diagnózu. Při sebemenších nejasnostech v diagnóze může lékař naordinovat pacientovi tzv. pokusnou dietu. Tou se snaží u pacienta zjistit, zdali nedochází ke zmírnění symptomů anebo tyto projevy zcela nevymizely.

U komplikovaných případů nebo dlouhodobě neléčených celiaků může dojít ke stavu, kdy se část trávicí trubice začne velmi špatně hojit. Za této situace se u pacienta přistoupí k podání léků potlačující zánětlivé procesy nebo medikamentů zmírňující přirozenou obrannou reakci imunitního systému.

Celiak musí dodržovat bezpodmínečně bezlepkovou dietu. V takovém případě člověk do svého jídelníčku zařadí bezlepkové potraviny, kterých je na trhu spousta. Tyto potraviny ovšem stojí několikanásobně více.

Konzumenti z řad celiaků si mohou výtečně pochutnat na pokrmech z masa, bezmasém jídle, polévkách, přílohách, salátech, pomazánkách, moučnících, slaném a sladkém pečivu. Tato jídla jsou výhradně připravována z bezlepkových surovin, jako jsou například jáhly, houby, ořechy, batáty a luštěniny. Do této kategorie spadá kukuřice, rýže, brambor, pohanka, proso, sója, amarant, quinoa, zelenina, ovoce, vejce, med, maso, mléko a mléčné výrobky. Zdravé jsou ryby a mořské plody.

Pro tuto skupiny existuje na trhu celé řada potravinových doplňků na podporu trávení, mezi něž tradičně patří minerály, vláknina, vitamíny a probiotika. Probiotický komplex obsahuje velké množství živých bakterií, jež mají příznivý vliv zejména na správné fungování zažívacího traktu. V praxi se osvědčily probiotika Swiss, Super Dophilus, MAXPHARM Probional, VALOSUN Biopron, Bifidobacterium lactis, Adults Dophilus a mnohé jiné.

Podezření na celiakii

Má-li člověk podezření na nemoc z přecitlivělosti vůči lepku, může si v kamenné či online lékárně zakoupit domácí test značky Biocard Celiac, Veroval. K otestování na celiakii stačí malá kapka krve z bříška prstu a zhruba za několik minut uživatel ví, jak na tom je. Při tomto způsobu testování je nezbytné dodržet pokyny uvedené v návodu.

Další informace o celiakii

Autor: symptomy.cz