Nedostatek vápníku, přírodní zdroje vápníku
Vápník je velice důležitý minerál pro naše tělo. Vápník je součástí kostí, kloubů a svalů, je nezbytný pro správnou srážlivost krve, přenášení nervových vzruchů, v těhotenství a v době kojení, kontroluje hmotnost a prospívá při trávení. 99% vápníku je přítomno v kostech a zubech. Proto, aby se vápník dostal do kostí, je zapotřebí vitamín D a také hořčík.
Vápník by měl být v našem jídelníčku nepostradatelnou složkou. Ideální denní dávka je 800 až 1000 mg, těhotné ženy a lidé na 50 let by měli dávky zvýšit až na 1500 mg denně.
Nedostatek vápníku
Bylo zjištěno, že pokud trpíte v dětství nedostatkem vápníku, může to u vás vést ke zvýšené pravděpodobnosti vzniku roztroušené sklerózy. Dále se může nedostatek vápníku projevit ve formě křivice, neboli rachitidy. Řídnutí kostí, zvýšená lomivost, toto onemocnění se nazývá osteoporóza a ženy po menopause jsou velice náchylné. Ženy po 50 roku by měli mít denní příjem vápníku stejný jako těhotné a kojící ženy! Paradontóza, bolestivá plynatost, nervové napětí, nespavost, psychická podrážděnost, bolesti zad a také svalové křeče.
Jestliže je nějak narušena hormonální hladina může být vápník špatně ukládán a tím dochází k řídnutí kostí. Dále je nedostatek vápníku způsoben nedostatečným přísunem v potravinách, onemocněním imunitního systému, psychický stres (hysterický záchvat) a také při nedostatku vitamínu D.
Kde najdu vápník
Vápník můžete najít v mnoha potravinách. Vypíšeme si zde seznam tak, abyste věděli, kde je vápníku dostatek a kterým potravinám je dobré se vyhýbat, protože naopak vedou k odvápnění organismu.
Potraviny s dostatkem vápníku
- mléčné výrobky – jogurt, mléko, sýr, smetana, parmezán,
- maso a ryby – sardinky, mořské řasy, kuřecí maso, losos, filé, sója
- vejce
- zelenina a ovoce – listový salát, mrkev, cibule, okurka, fíky, jablka, petržel, kapusta, pažitka, špenát
- luštěniny – čočka, fazole
- ořechy a semínka – mandle, arašídy, slunečnicová semínka, CHIA semínka, mák
- mléčná čokoláda
- zelený čaj
Mezi potraviny, které mají nejvíce mg vápníku na 100 g a to více než 1200 mg se řadí tyto potraviny:
- CHIA semínka 1200 mg,
- parmezán 1205 mg,
- mořské řasy 1400 mg,
- mák 1460 mg.
Seznam potravin, které nás naopak okrádají o správné vstřebávání vápníku
- Téměř všechny léky,
- nápoje – sladké limonády s bublinkami, káva, alkohol, černý čaj,
- konzervy a několikrát ohřívané jídlo,
- sladkosti,
- těstoviny, kuskus, knedlíky, bílé pečivo, brambory.
Vápník můžete do těla dostávat i uměle vytvořenými preparáty. Tato cesta je vhodná pro starší lidi a jako doplněk stravy pro sportovce či dlouhodobě nemocné. Ovšem přírodní vápník v potravinách je mnohem lepší.
Autor: Lucie Kliková DiS.