Tuky - D10.212
Glycerolu estery mastné kyseliny, nebo směsi mastných kyselin. Jsou to obvykle bez zápachu, bezbarvý, bez chuti a pokud čistý, ale mohou být s příchutí podle původu. Tuky jsou nerozpustné ve vodě, dobře rozpustný ve většině organických rozpouštědel. Vyskytují se v živočišných a rostlinných tkáních a jsou obvykle získá vařením nebo extrakcí pod tlakem. Ty jsou důležité v potravě (tuků) jako zdroj energie. (Grant & Hackh v Chemical Dictionary, 5. vyd.)
Kód deskriptoru: D10.212
Chemikálie a léčivaD10 - lipidy
D10.150 - ceroid
D10.212 - tuky
D10.212.302 - dietní tuky
D10.212.507 - tuky nenasycené
D10.251 - kyseliny mastné
D10.289 - alkoholy mastné
D10.351 - glyceridy
D10.390 - glykolipidy
D10.440 - lipidové peroxidy
D10.460 - lipofuscin
D10.477 - lipopeptidy
D10.494 - lipopolysacharidy
D10.532 - lipoproteiny
D10.570 - membránové lipidy
D10.627 - oleje
D10.695 - fosfolipidy
D10.751 - polyhydroxyalkanoáty
D10.808 - sfingolipidy
D10.851 - steroly
D10.945 - vosky
Zpět na MeSH strom
Autorská práva pro českou verzi tezauru Medical Subject Headings patří Národní lékařské knihovně.