Jarní detox
Myslíte si, že koncem května či začátkem června nemůžete myslet na jarní detox? Omyl, v zásadě je úplně jedno zda to nazveme jarním či letním detoxem. Důležité je začít a je jedno zda je březen či červen.
Na internetu naleznete mnoho detoxikačních kúr a procedur. Záleží jen na vás jakou si zvolíte. Pokud vám však nebude po dvou dnech dobře a nebudete se cítit svěže, raději s detoxem přestaňte a zkuste nějakou mírnější alternativu.
Tělo si řekne samo
Obecně platí několik bodů, které byste měli v průběhu detoxikace organismu dodržovat.
- Hodně pijte (nejlépe čistou vodu či šťávy z čerstvého ovoce či domácí šťávy) Dávejte si také pozor na pití různých detoxikačních čajů. Prokládejte je vždy čistou vodou a nepijte celý den jen jeden čaj. Nadměrné pití čaje zatěžuje organismus.
- Omezte tučné maso (například krkovice) nejlepší je v detoxikačním období jíst drůbež a hlavně ryby.
- Vyhýbejte se mouce, zde platí pravidlo, že pšeničná mouka je úplně pasé a žitná či jiné druhy v omezeném množství. Pokud vynecháte pečivo a zahušťovat omáčky budete například bramborem, vše bude v pohodě.
- Jezte ovoce a zeleninu, ovoce spíše dopoledne a zeleninu spíše odpoledne. Na talíři by měla zelenina představovat více než 2/4 celé porce, ¼ masa a ¼ přílohy.
- Choďte více ven a cvičit, alespoň 30 minutová procházka (v přírodě) každý den je základ.
- Nepřehánějte to s umělými vitamíny, je sice skvělé, že existují multivitamíny a různé tablety s doplňky stravy, vaše tělo na to nemusí reagovat dobře a naopak se vám může dostavit alergická reakce či přecitlivění.
Detoxikace organismu není proces, který by měl probíhat jen jednou v roce. Životosprávu a zdravý životní styl byste si měli hlídat po celý rok. To, že si jednou za rok na týden odepřete maso je sice hezké, ale pokud se poté celý rok cpete bůčkem a zapíjíte to alkoholem, detoxikace není moc účinná. Nemusíte své tělo trápit jednou do roka hladověním, stačí když budete výše zmiňované body dodržovat i v průběhu roku.
Samozřejmě všeho s mírou, není potřeba být veganem po celý rok. Tělo potřebuje také kvalitní živočišné bílkoviny.
Autor: Lucie Kliková,DiS.