Co pro své tělo mohu udělat v zimním období
Zimní období je pro mnohé velice zátěžové období. Všude je zima, tma, nic se nikomu nechce a organismu je celkově oslabený. Jakmile nesvítí delší dobu sluníčko člověk upadá do špatné nálady a je často unavený.
Proto jsem pro vás připravila pár rad, které můžete aplikovat, nejenom v zimním období, ale také za špatného počasí během léta. Je velice důležité, abyste se v zimě vyvarovali určitým druhům potravin, které tělo ochlazují a vy se tak cítíte ještě více zimomřivý.
- Ranní povzbuzovač – černý pepř s medem, každý den jedna lžička. Posílení imunity, podpora trávení a zahřátí.
- Zázvorový čaj během celého dne
- Skořice – koláče, punč, přidávejte jí do všech sladkých potravin skvěle povzbudí a zahřeje.
- Jáhly, pohanka, rýže, vnitřnosti, vejce, máslo a ořechy
- Červená řepa, okurka, citrusové plody, mrkev, brokolice, zelí
- Kopřiva, heřmánek, šalvěj
- Teplé masové či zeleninové vývary
Z některých potravin si můžete připravit čaj, z jiných chutný oběd či večeři. Obecně však platí, že byste se měli vyhýbat potravinám, které překyselují organismus. Vyhněte se proto cukru, alkoholu a tučnému masu.
Potraviny, které ochlazují organismus jsou například mléčné výrobky, zelený čaj, exotické ovoce, syrová zelenina či brambory a výrobky z bílé mouky.
Na zahřívací potraviny by si měli dát pozor lidé, kteří trápí vysoký krevní tlak nebo trpí častými migrénami či nervozitou. Tyto bylinky mohou zvyšovat tyto nemoci.
Dostatečný pohyb je také známkou zdraví. Proto ani v zimním období nezapomínejte chodit do posilovny nebo na krátké procházky po venku. I pár kroků udělá svoje, jednou až dvakrát týdně byste si měli udělat procházku minimálně na půl hodinky. Uvidíte, že se budete cítit lépe, budete svěží a celkové spalování se zvýší.
Autor: Lucie Kliková