Co na škrábání v krku
Škrábání v krku je jedním z neduhů, s kterým má zkušenost snad každý z nás. Přestože nejde o nic smrtelného, není škrábání v krku ničím příjemným, ba naopak nás může potrápit daleko více než jiné vážnější neduhy. Škrábání v krku nebo také knedlík v krku doslova vystihují slovo „nepříjemnost“. Proto vám přinášíme článek, ve kterém se dozvíte, jak s bolestí v krku, jinak popisovanou jako škrábání či knedlík v krku, úspěšně bojovat.
Bolest v krku může být samostatným neduhem nebo také příznakem jiné nemoci. Často se projevuje jen jako nachlazení a často také bývá první vlaštovkou, která nám značí příchod chřipky či angíny. Pokud však se škrábáním v krku začneme bojovat zavčas a účinně, můžete ji podchytit nebo zcela zastavit. Díky tomu se můžete vyhnout i dalším potížím, které se k bolesti mohou vázat. Jakmile vás však bolí každé polknutí, znamená to, že váš krk je celý zarudlý a s největší pravděpodobností již nejde o nachlazení, ale o virózu, či dokonce chřipku nebo angínu.
Se škrábáním v krku můžete bojovat mnoha účinnými zbraněmi, počínaje přírodní či alternativní cestou a konče léky a spreji, které vám doporučí v každé lékárně. Jak přesně bojovat proti škrábání v krku vám poradíme v tomto článku.
Kloktání pro pročištění krku
Jedním z nejúčinnějších receptů, které pomáhají zahojit rozbolavělý krk, je kloktání. Díky kloktání totiž vyčistíte ústní dutinu a hltan a rychleji tak vyplavíte choroboplodné zárodky. První den bolestí v krku, kdy kloktáme hlavně pro zmírnění bolestí, bychom se měli kloktání věnovat každou hodinu. V první fázi je třeba kloktat roztoky či kloktadla s dezinfekčními účinky. Někteří odvážlivci dávají přednost padesátiprocentní slivovici či pálence z propolisu. U těchto variant si dávejte pozor, abyste kloktadlo nepolkli a ústa řádně vypláchli vodou.
Na kloktání jsou vhodné různé odvary z bylinek, například z mateřídoušky, řepíku lékařského, heřmánku pravého nebo šalvěje lékařské. Bylinky si můžete nasbírat v létě a doma si je usušit, nebo si je můžete koupit i v lékárně. Vždy stačí jedna lžíce bylinek a půl litru vařící vody. Bylinky nechejte 15 minut louhovat a následně užijte.
Pokud nemáte čas na přípravu bylinkových kloktadel a čajů, pak můžete vyzkoušet slanou vodu. Potřebovat budete sklenici vlažné vody a lžičku soli. Slaná voda dezinfikuje a zvlhčí sliznici. Pomocí jedlé soli pak vytvoříte zásadité prostředí, ve kterém se bakteriím nedaří.
Čaje zvlhčí a hydratují
Po dezinfekci byste měli sliznici zvlhčit, aby vás hrdlo nepálilo. Kloktání tedy kombinujte s popíjením dostatečného množství tekutin, a to hlavně bylinkových čajů. Hodit se vám budou čaje šalvějové, řepíkové, jitrocelové či heřmánkové. Tyto byliny se totiž vyznačují protizánětlivými účinky. Ono kloktadlo se totiž dostane jenom do první poloviny krku, popíjením bylinkového čaje, který polykáte, si pročistíte i druhou část hrdla.
Pro přípravu bylinkového čaje budete potřebovat sušené bylinky (1 lžičku) a ¼ litru vařící vody. Bylinky necháme 5 až 10 minut louhovat a následně popíjíme. Do čaje si můžete přidat med (sladidlo namísto cukru) nebo citron.
Zábal krku
Krk bychom měli léčit i z vnějšku, k tomu nám posouží zábaly krku. Na zábal budete potřebovat tkaninu, kterou namočíte ve studené vodě, igelit a další, tentokrát suchou tkaninu. Prvně si na krk přiložíme mokrou tkaninu, která by měla zcela přiléhat ke krku. Následně přiložíme igelit a vše zakryjeme látkou suchou. Obklad necháme působit 2 hodiny, následně si můžete dopřát 15 minutovou pauzu a znovu přiložit zábal.
Studená voda se může zdát zvláštním řešením, ale opak je pravdou. Po přiložení sice studená voda krk ochladí, ale její následné působení v kombinaci s igelitem, krk ohřeje, rozšíří cévy a urychlí hojící proces.
Domácí recepty
Z domácích receptů vám pomohou lehce ohřáté pivo se dvěma lžícemi medu, s kterým se do těla dostane velké množství antibakteriálních látek a vitamínů skupiny B. Pokud nemáte pivo rádi, přidejte si med do mléka.
Dalším domácím receptem na škrábání v krku je slepičí polévka, která tělo zásobí zinkem a antibiotiky, zbaví hlenů a navíc zasytí i přes rozbolavělý krk.
Skvělým pomocníkem je česnek, který je nazýván jako přírodní antibiotikum a má velké množství skvělých účinků. Česnek likviduje bakterie, plísně a viry. Pokud nemáte rádi chuť česneku či se bojíte zápachu, pak česnek nastrouhejte, polkněte a zajezte petrželkou či mlékem.
Stejně tak vám pomůže i cibule, z které si můžete připravit domácí sirup. Cibuli nakrájejte na kostičky, posypte cukrem či smíchejte s medem. Směs nechte přes noc odstát a druhý den ji konzumujte vždy po dvou hodinách. Cibule s medem obsahují protizánětlivé látky, které ničí bakterie, uvolní hlen a posílí imunitu.
Autor: Markéta Vlková