Čím nahradit bílý cukr

Cukr je významná ingredience, která se přidává do nejrůznějších sladkých dezertů, marmelád, džemů, mnoho jiných pokrmů, potravin a slazených nápojů. Dávka cukru nemůže chybět ani v klasickém pečivu. Ukazuje se, že tato přísada je součástí také slaných dobrot. Jako jsou tyčinky, krekry, makovky, preclíky, jiné slané a křehké pochoutky. Běžně si denně lidé dopřávají kávu, čaj či kakao s jistou dávkou bílého cukru.

Čím zdravě sladit

Před vánočními a jinými svátky mizí v ochodech jako pára nad hrncem balený rafinovaný cukru. Lidé nesmyslně nakupují tuto surovinu do zásoby. Pohnutkou v tomto případě bývají akční slevy, kterým zkrátka lidé rychle podlehnou. Někteří jedinci jsou tak posedlí nákupní horečkou, že si odváží domů neuvěřitelných dvacet kilo řepného cukru. Přitom na každém kroku lidé slyší jak je bílý cukr nezdraví, když se to s ním přehání.

V současné době se odborníci na tuto problematiku shodují, že by lidé měli omezit spotřebu cukru. Pokud jej konzumují přespříliš, pak lze s jistotou říci, že budou mít v budoucnosti zdravotní komplikace. Mohou očekávat hypertenzi, poruchu regulace krevního cukru v krvi a výrazné zvýšení adrenalinu v krvi. Poslední uvedený projev může v konečném důsledku podpořit rozvoj úzkostného stavu. Takový člověk se může cítit hodně podrážděný, v některých případech vykazuje známky hyperaktivity.

Bílý rafinovaný cukr sebou nese pochopitelně také zvýšení tělesné hmotnosti. Pakliže jej má tělo nadbytek, dochází tu k jistému procesu narušující rovnováhu minerální látek. V lidském organismu začíná postupně chybět hořčík, vitamín ze skupiny B a vápník, což vede k oslabujícím pochodům. Ty jsou patrné na kostech a zubech. To je jenom velice stručný výčet toho, co způsobuje nadměrná konzumace bílého cukru.

Poprvé se řepný cukr objevil na pultech obchodů v průběhu sedmnáctého století. Od té doby se mnoho změnilo a v posledních několika letech se vědci zabývali touto tématikou. Po důkladném a pečlivém výzkumu bylo zjištěno, že tento druh cukru našemu tělu vůbec neprospívá. Z tohoto důvodu by se lidé raději měli poohlédnout po jiných zdravějších sladidlech. Jedním takovým je med.

Med

Kdo by neznal med. Ten se vyznačuje charakteristickou vůní, sladkou chutí a jedinečným zlatavým až tmavě nahnědlým zbarvením. Tento přírodní produkt má všestranné využití. Ve většině případů jej lidé používají jako skvělé sladidlo. Tato surovina se přidává do řady kosmetických produktů.

Tato verze sladidla disponuje vyšší koncentrací vitamínů, minerální látek a ostatních složek, jejž ovlivňují v příznivém měřítku nejeden lidský organismus. Pokud lidé užívají pravidelně tento vynikající lék, nemusí se bát snižování krevního tlaku, arteriosklerózy či poruchy spánku. Nicméně na paměti by měli mít, že tato poživatina je hodně kalorická, a proto konzumovat by se měla po menších dávkách. Některé osoby mohou mít po medu i alergickou reakci. Ty by se měly obloukem vyhýbat tomuto produktu. Mohou si dopřát ale jiné přírodní sladidlo.

Rýžový sirup

Výborný je rýžový sirup. Na výrobu tohoto sladidla je zapotřebí příslušné množství jistých obilovin. Zpravidla může být využita jako základní surovina také kukuřice. Kromě ní se výrobci zaměřují na pšenici.

Tento sladký sirup je vybaven skupinou cukrů, jež stojí za pomalým štěpným procesem. Ten se odehrává v lidském těle. Díky tomuto sladidlu má tělo postupný přísun energie. Za přednost tohoto výrobku lze považovat osobitou méně nápadnou příchuť, která v konečném výsledku příliš nezasahuje do chuti daného jídla.

Slazení třtinovou melasou

Hitem je také třtinová melasa. O tomto druhu sladidla lze prozradit, že má menší sladkost v porovnání s běžným rafinovaným cukrem. Na druhou stranu ovšem vyniká svým jedinečným složením. Vedle širokého spektra vitamínů jsou tu součástí minerální a stopové prvky.

O jedné nevýhodně se lze zmínit. Tou je právě nápaditější chuť plná karamelových tonů. Pro někoho to může být překážkou

Sladidlo v podobě rapadury

Někteří mohou přijít na chuť k třtinovému sladidlu. Tato forma převládá výraznější sladkostí a její hlavními složkami jsou obzvláště blahodárné látky. Ty v lidském organismu navozují přirozený rovnovážný stav. Rapadura se zhotovuje z kvalitní třtiny. Tato surovina prochází technologickým procesem, z něhož vzejde cukr a melasa. Získaná šťáva je následně přefiltrovaná, posléze podstupuje fázi odpaření a zahuštění. Takto vzniklá hmota se v poslední etapě perfektně vysuší a upraví do požadovaného vzhledu. Rapadura se umístí do obalu.

Javorový sirup

Dalším výrobkem je slaďoučký javorový sirup. Ten je bohatý na minerální prvky, jako je mangan a zinek. S tímto produktem bude pak hračka osladit si nejenom palačinky, lívance a jiné zákusky, ale i čajové nebo kávové nápoje. Jeho uživatelé by si měli dát pozor hlavně na množství. Právě tento druh sladidla převažuje vysokou kalorickou hodnotou, a proto tu platí zásada méně je více.

Ostatní fantastická přírodní sladidla

Lidé na výběr mají také z dalších výtečných a kvalitních produktů. Na trhu lze sehnat sirup z agáve. Ten se dá přimíchat do teplých i studených pokrmů. Toto sladidlo dominuje lehkou stravitelností, podporuje správnou funkci trávícího procesu a řeší mnoho jiných problémů.

Namátkou lze uvést sladidlo s názvem Stévia a kokosový cukr. První výrobek je možné pokládat za moderní formu, která si velmi rychle získala příznivce a to díky svým unikátním vlastnostem a účinkům. Po konzumaci tohoto sladidla nemusí mít lidé strach z kazivosti zubů. Druhý výrobek obsahuje kromě vitamínu B ještě několik špičkových aminokyselin.


Mohlo by vás také zajímat